maar wat is dan

Manuele Lymfedrainage

 Om uit te leggen wat Manuele Lymfedrainage kan betekenen voor jouw paard leg ik je graag eerst iets meer uit over het lymfevaten stelsel. Lymfe, het zit overal. Het bestaat onder anderen uit de lymfeknopen, klieren, vaten en het lymfevocht. Het lymfevatenstelsel is even groot als het bloedvatenstelsel en loopt dus ook overal, oppervlakkig net onder de huid, dieper gelegen, denk hierbij ook rondom de organen. Het lymfevatenstelsel heeft direct invloed op meerdere orgaan systemen. 

Bloed vs. Lymfe

Wat is dan het verschil is tussen de bloedbaan en de lymfe? Het bloedvatenstelsel is een gesloten systeem waarbij het bloed wordt ‘rondgepompt’ door het hart. Hierbij wordt het vocht weefsels in geperst. Het lymfevatenstelsel is een open systeem die in beweging kan komen door beweging van het weefsel in de parasympathicus (rust). Moet je je voorstellen dat zelfs de ademhaling hierbij een rol speelt! Met rust bedoel ik niet alleen een paard dat slaapt, maar die zich op zijn gemak voelt. ‘Goede’ beweging is dus bevorderlijk voor het lymfesysteem. Ook spelen de hoeven een rol, gezien de lymfevaten overal beginnen en dus ook in de benen, zorgt het hoefmechanisme dat het omhoog gepompt kan worden. Wist je dat een geactiveerd lymfesysteem tot wel 20 liter vocht kan afvoeren? Zonder belasting is dit 2 tot 5 liter per dag. Door de beweging wordt er aanzuiging gecreërd en kan het lymfevatenstelsel weefselvocht opnemen vanuit de weefsels. 

Wat doet het lymfesysteem

Het lymfesysteem neemt dus weefselvocht op wat vanaf dan lymfevocht worst genoemd. Lymfevocht transporteert vocht met daarin afvalstoffen, ziektekiemen, kapotte cellen, spanningen, trauma’s en eiwitten vanuit het weefsel. Hierna gaat het via de lymfevaten door minstens een lymfeklier om gezuiverd te worden. Het lichaam van een paard heeft wel 8000 lymfeklieren. De lymfeklieren zorgen dus ervoor dat het lymfevocht wordt ontdaan van schadelijke afvalstoffen en ziektekiemen om daarna weer terug de bloedbaan in te gaan. Daarna mogen de nieren en de lever het verder afhandelen. Zoals je al kan lezen is het lymfesysteem enorm belangrijk en onmisbaar en zorgt het naast de afvoer ook als bescherming van het lichaam. De lymfeklieren werken nauw samen met het immuunsysteem. Er zijn best wel veel factoren zijn die de werking van het lymfesysteem kunnen beïnvloeden (zowel positief als negatief).

Lymfe en herstel

Door beweging slijten cellen, niet alleen tijdens een training, maar met de tijd kunnen cellen slijten door elke beweging. De gesleten cellen zijn opgebouwd uit eiwitten die weer vocht aantrekken. Het vocht en de kapotte cellen worden opgenomen en afgevoerd door het lymfevatenstelsel. Zo is er weer ruimte voor herstel. Denk hierbij ook aan wonden of blessures, zowel de bloedcirculatie, lymfesysteem en het immuunsysteem hebben hier een grote samenwerking. het lymfesysteem werkt in op het vegetatieve zenuwstelsel (dit verzorgt de regeling van de orgaanfuncties). Hierbij spelen de sympathicus en de parasympathicus een rol. De sympathicus komt te pas bij inspanning en stress. Denk hierbij aan het vluchten voor gevaar, (in)spanning, maar ook bij interne stress zoals een verstoorde darmflora. Het zorgt ervoor dat er een schakeling komt in het lichaam, welke orgaanfuncties op de voorgrond komen en welke even ‘stil’ worden gezet. De parasympathicus staat voor rust, ontspanning, opbouw en herstel. Dit is dan ook de staat waarin het lymfesysteem zijn werk kan doen. Omdat het lymfesysteem een groot onderdeel is van herstel is het belangrijk dat het goed kan functioneren. Een paard kan alleen optimaal herstellen wanneer het parasympatische zenuwstelsel actief is.


Kort samengevat

Het lymfesysteem wordt dus gestimuleerd door beweging van de weefsels wat er voor zorgt dat vocht opgenomen kan worden, dat vocht bevat afvalstoffen, ziektekiemen, eiwitten, kapotte cellen etc., wat hierna gezuiverd wordt en weer terug de bloedbaan in gaat. Een onwijs groot systeem dat door sommige factoren belemmerd kan worden, hoe mooi is het dat er een massage therapie bestaat dat naast andere handige interventies  het lymfesysteem een handje kan helpen?

Wat doet MLD?

Manuele Lymfe drainage, ook wel MLD genoemd, is een zachte en ontspannen behandelmethode die de oppervlakkige lymfevaten stimuleer. Door de wet van de communicerende vaten creëert dit een aanzuigende werking op de dieper gelegen lymfevaten. MLD heeft direct invloed op meerdere orgaansystemen. Lymfedrainage stimuleert het lymfesysteem en zo ook de afvoer capaciteit. Afhankelijk van de situatie en het paard kan dit kan met een behandeling met 75% verhoogd worden. Zoals je net las over alles wat het lymfesysteem kan afvoeren, kunnen deze stoffen dus sneller het lichaam verlaten en is er meer ruimte voor herstel en treed er minder snel verzuring op in het lichaam. Ook werkt het lymfesysteem in op het vegetatieve zenuwstelsel (dit verzorgt regeling van orgaanfuncties). Omdat MLD ontspant en als prettig wordt ervaren zorgt dit ervoor dat het paard in de parasympathicus kan komen waardoor het paard sneller en beter zal regenereren, herstellen en helen. Een paard kan alleen optimaal herstellen wanneer het parasympatische zenuwstelsel actief is. 

Lymfedrainage heeft een drieledige werking:

– Verhoogt de afvoer van afvalstoffen
– Verbetert het herstel
– Verbetert de algehele afweer

MLD werkt niet alleen fysiek maar ook mentaal. Tijdens een behandeling kan het paard tot rust komen, ontspannen, naar binnen keren, zichzelf zijn en loslaten. Dit laten ze dan ook vaak mooi zien. Sommige paarden vinden dit enorm lastig, zeker als er veel verstoringen zijn, stukjes trauma nog opgeslagen liggen in het lichaam of wanneer ze aanraking nog niet als prettig ervaren. Het is enorm mooi om te zien hoe na een paar behandelingen of aan het einde van een behandeling een paard steeds meer kan en durft los te laten en uiteindelijk echt staat te genieten.

Indicaties lymfedrainage

MLD is dus in te zetten bij veel indicaties, hieronder een overzicht wanneer manuele lymfedrainage aan te bevelen is:

  • Blessures (blessure gevoeligheid)
  • Castratie
  • Conditie (slecht)
  • CPL (Chronisch progressief lymfoedeem)
  • Einshuss
  • Elefantiasis
  • Galletjes
  • Hoefbevangenheid
  • Insuline Resistentie
  • Koker (opgezet)
  • Manenkam (hard en dik)
  • Mentale problemen (stress en trauma)
  • Mok
  • Pees blessures en problemen
  • Preventief
  • List item
  • Spierbevangenheid
  • Staart- en maneneczeem
  • Stalbenen
  • Verzuring
  • Weerstand (slecht)
  • Wondgenezing

Hoe ziet een behandeling eruit?

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur.

Met aandacht en rust bekijken

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum.

Op een plek die hij/zij vertrouwd

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum.

Het paard geeft de grens aan

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum.